Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πνευματικά τους καταφύγια και οι ζωές τους έγιναν λιγότερο εσωτερικές και πνευματικές, επειδή τώρα έχουν περισσότερα να κάνουν.

David Gelernter, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Yale και επιστημονικά υπεύθυνος στη Mirror Worlds Technologies (New Haven).

Ζούμε σε μια εποχή, όπου κυριαρχούν οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί ζωής, το ακατάπαυστο κυνήγι των υλικών αγαθών αλλά και οι απότομες αλλαγές. Οι παραδοσιακές αξίες, που αποτελούσαν συνεκτικό δεσμό έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν. Ο άνθρωπος μέσα σε αυτό το χαώδη κόσμο προσπαθεί πέρα από την εξασφάλιση των υλικών αγαθών, να διατηρήσει μια καλή σχέση όχι μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και με το περιβάλλον γύρω του. Εδώ χάνεται η ισορροπία και επαληθεύεται ο Galernter. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος στο σύγχρονο άτομο για επικοινωνία με τον εαυτό, για επαφή με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Άραγε ο άνθρωπος που δε γνωρίζει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει υγιείς και τροφοδοτικές σχέσεις με τους γύρω του; Πώς θα πάρει ικανοποίηση από την επαφή με το περιβάλλον του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η εποχή που διανύουμε και η οικονομική κρίση επιτείνουν τα όποια συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας και μας οδηγούν ακόμη πιο κοντά στη μελαγχολία. Η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή γίνεται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, όπως επίσης και η ανάγκη να αισθανθούμε ότι η ζωή μας μπαίνει σε μια τάξη και ισορροπία.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του ψυχολόγου, ο οποίος θα αναλάβει να βγάλει τον άνθρωπο αυτό από το αδιέξοδο του, θα τον καθοδηγήσει, ώστε να δει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης, θα τον βοηθήσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας, θα του μάθει δεξιότητες, αλλά και θα του προσφέρει νέους ορίζοντες. Θα ξεκινήσουν από κοινού το μακρύ ταξίδι προς την αυτογνωσία, ένα ταξίδι που όμως αξίζει τον κόπο γιατί βελτιώνει όλες τις πτυχές της ζωής. Χρειάζεται κόπο, προσπάθεια και συνεργασία των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι ο θεραπευόμενος δεν επιδέχεται κανέναν κοινωνικό στιγματισμό. Αντίθετα, αποτελεί έναν άνθρωπο με δύναμη και θάρρος, που αναγνωρίζει την αδυναμία του και είναι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσει και να παλέψει, ώστε να οδηγηθεί σε μια νέα ευχάριστη κατάσταση πληρότητας. Και μόνο η επίσκεψη στον ψυχολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή και για αλλαγή των καταστάσεων που μας βασανίζουν.

Βιογραφικό

·       Πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας (Πρόγραμμα Ψυχολογίας) του Εθνικού και Καποδοστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Μέσος όρος 8,4).
·       Απόφοιτη του διατμηματικού μεταπτυχιακού πρόγραμματος του Πανεπιστημίου Πειραιά  «Διοίκηση Μονάδων Υγείας» (Μέσος όρος 8).
·       Τακτικό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων.
·       Κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος 1853/2007.
·       Ειδίκευση στη διαχείριση θυμού, Anger Management Professional Coaching and Consultancy από το Stonebridge College, U.K.
·       Εκπαίδευση στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία μέσω του προγράμματος της Α' Πανεπιστημιακής Κλινικής (Αιγινήτειο Νοσοκομείο) και του ΕΠΙΨΥ.
·       Εκπαίδευση σε θέματα πρωτογενούς πρόληψης, σχετικά με την αντιμετώπιση περιστατικών και την ταυτότητα του ψυχολόγου, με παράλληλη συμμετοχή σε ομάδα αυτογνωσίας στα κέντρα πρόληψης των δήμων Γλυφάδας και Αργυρούπολης.
·       Συμμετοχή στο επιμορφωτικό σεμινάριο Ε.Π.Α.Ν. ΜΕΤΑΞΑ με θέμα "Ψυχοογκολογία και επικοινωνία με τον ασθενή" διάρκειας έξι εβδομάδων.
·       Συμμετοχή στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας.
·       Συμμετοχή στο Πιστοποιημένο Πρόγραμμα διάρκειας 120 ωρών με θέμα τις Δεξιότητες Συμβουλευτικής με αναφορά σε ευρύ πρίσμα διαταραχών και αντιμετώπιση μέσω της συνθετικής προσέγγισης από το THACE και το EDEXEL UK.
·       Εκπαίδευση στην κλινική προσέγγιση γυναικών που αντιμετωπίσουν αποβολή ή επιλόχεια κατάθλιψη (Clinical approaches to women coping with pregnancy loss and perinatal depression).Πρόγραμμα του Αμερικανικού Ψυχολογικού Συλλόγου (APA - American Psychological Association).
·       Εκπαίδευτικό πρόγραμμα με θέμα τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας (Treating Childhood Obesity - Family background variables) από το CE Learning Systems.
·       Ειδίκευση στην ψυχολογική υποστήριξη ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας και συμμετοχή σε ομάδα εποπτείας για τη μελέτη των περιστατικών στην Ελληνική Εταιρεία Αυτοάνοσων Συστηματικών Ασθενειών με παράλληλη οργάνωση προγραμμάτων ομαδικής ψυχοθεραπείας των ασθενών (ώς εθελοντική εργασία).
·       Αρθρογραφία σε επιστημονικά site και περιοδικά ποικίλης ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας: