Στο Κέντρο Ψυχοθεραπείας παίδων - εφήβων - ενηλίκων της κας Μηλιόρδου γίνεται προσπάθεια μέσα από τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, αποδοχής και κατανόησης μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου να συνάψουμε μία συμμαχία, με σκοπό τη βελτίωση της ζωής κάθε ατόμου που αποφασίζει να προσέλθει σε εμάς. Υπηρεσίες: Ατομική ψυχοθεραπεία εφήβων - ενηλίκων, Ψυχοθεραπεία παίδων (άνω των 2 ετών), Συμβουλευτική ζεύγους, Συμβουλευτική γονέων, Προγράμματα διαχείρισης άγχους και θυμού.
Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πνευματικά τους καταφύγια και οι ζωές τους έγιναν λιγότερο εσωτερικές και πνευματικές, επειδή τώρα έχουν περισσότερα να κάνουν.
David Gelernter, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Yale και επιστημονικά υπεύθυνος στη Mirror Worlds Technologies (New Haven).
Ζούμε σε μια εποχή, όπου κυριαρχούν οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί ζωής, το ακατάπαυστο κυνήγι των υλικών αγαθών αλλά και οι απότομες αλλαγές. Οι παραδοσιακές αξίες, που αποτελούσαν συνεκτικό δεσμό έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν. Ο άνθρωπος μέσα σε αυτό το χαώδη κόσμο προσπαθεί πέρα από την εξασφάλιση των υλικών αγαθών, να διατηρήσει μια καλή σχέση όχι μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και με το περιβάλλον γύρω του. Εδώ χάνεται η ισορροπία και επαληθεύεται ο Galernter. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος στο σύγχρονο άτομο για επικοινωνία με τον εαυτό, για επαφή με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Άραγε ο άνθρωπος που δε γνωρίζει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει υγιείς και τροφοδοτικές σχέσεις με τους γύρω του; Πώς θα πάρει ικανοποίηση από την επαφή με το περιβάλλον του.
Σαν να μην έφτανε αυτό, η εποχή που διανύουμε και η οικονομική κρίση επιτείνουν τα όποια συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας και μας οδηγούν ακόμη πιο κοντά στη μελαγχολία. Η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή γίνεται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, όπως επίσης και η ανάγκη να αισθανθούμε ότι η ζωή μας μπαίνει σε μια τάξη και ισορροπία.
Εδώ έρχεται ο ρόλος του ψυχολόγου, ο οποίος θα αναλάβει να βγάλει τον άνθρωπο αυτό από το αδιέξοδο του, θα τον καθοδηγήσει, ώστε να δει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης, θα τον βοηθήσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας, θα του μάθει δεξιότητες, αλλά και θα του προσφέρει νέους ορίζοντες. Θα ξεκινήσουν από κοινού το μακρύ ταξίδι προς την αυτογνωσία, ένα ταξίδι που όμως αξίζει τον κόπο γιατί βελτιώνει όλες τις πτυχές της ζωής. Χρειάζεται κόπο, προσπάθεια και συνεργασία των δύο πλευρών.
Να σημειωθεί ότι ο θεραπευόμενος δεν επιδέχεται κανέναν κοινωνικό στιγματισμό. Αντίθετα, αποτελεί έναν άνθρωπο με δύναμη και θάρρος, που αναγνωρίζει την αδυναμία του και είναι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσει και να παλέψει, ώστε να οδηγηθεί σε μια νέα ευχάριστη κατάσταση πληρότητας. Και μόνο η επίσκεψη στον ψυχολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή και για αλλαγή των καταστάσεων που μας βασανίζουν.
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
Πώς γνωρίζουμε στο παιδί το νέο μας σύντροφο;
Ανύπανδρη μητέρα: Ένα σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο.
Το να γίνει μία γυναίκα μητέρα εκτός γάμου αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα έργα ζωής. Παρόλο που για μια κόρη θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένα θετικό πρότυπο, κυρίως λόγω της δυναμικότητας, επιμονής και ψυχικών αντοχών που χρειάζεται, για έναν γιο θα ήταν δύσκολο να εκπληρώσει όλες τις ανάγκες του. Το κενό του πατέρα «γεμίζει» από άνδρες- πρότυπα της ευρύτερης οικογενείας, όπως για παράδειγμα ο παππούς ή ο θείος ή ακόμη και κάποιος οικογενειακός φίλος. Σημαντικό ρόλο παίζει η σχέση που διατηρούν οι δυο πρώην σύντροφοι. Αν υπάρχει αμοιβαία επικοινωνία και κατανόηση, το παίδι μπορεί να βλέπει τακτικά το μπαμπά του, ο οποίος παράλληλα θα συμβάλλει στις οικονομικές και λοιπές υποχρεώσεις που το αφορούν. Όμως, σε πολλές περιπτώσεις οι σχέσεις μεταξύ των πρώην συντρόφων δεν είναι ιδανικές, οπότε δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Η μη παροχή υποστήριξης, τόσο οικονομικής όσο και ηθικής, στη μητέρα είναι βέβαιο πως θα της προκαλέσει απογοήτευση αλλά και άγχος για το παρών και το μέλλον.
Ωστόσο οι απαιτήσεις των παιδιών που καλείται να αντιμετωπίσει δε σχετίζονται μόνο με το πατρικό πρότυπο. Υπάρχουν πολλά άλλα θέματα που χρειάζεται να λυθούν, που ειδικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει εξωτερική βοήθεια, είναι αρκετά περίπλοκα. Πληθώρα άγαμων μητέρων αισθάνονται μόνες και αβοήθητες καθώς συνεχώς καλούνται να αντιμετωπίσουν προκλήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μόνιμη κατάσταση άγχους, καθώς οι ευθύνες που τους αναλογούν είναι δυσανάλογες των σωματικών αλλά και των ψυχικών αντοχών τους.
Ένα σημαντικό πρόβλημα, που είναι ορατό στην καθημερινότητα, είναι το οικονομικό. Σε σύγκριση με τις οικογένειες των δύο γονέων, η μονογονεϊκή οικογένεια εξοικονομεί πολύ λιγότερα χρήματα κάθε χρόνο. Ακόμη και με έναν περιορισμένο προϋπολογισμό, πολλές μητέρες αναγκάζονται να βρουν δεύτερη δουλειά για να καλύψουν τα έξοδα του νοικοκυριού, να φροντίσουν για την πληρωμή των λογαριασμών αλλά και για τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού τους.
Ένα άλλο πρόβλημα σχετίζεται με την ανατροφή του παιδιού και την υιοθέτηση κανόνων συμπεριφοράς. Δεδομένου ότι το μεγαλώνει μόνη της είναι η μοναδική υπεύθυνη για την οποιαδήποτε μορφή κακής συμπεριφοράς εκδηλώσει το παιδί στο σχολείο. Επίσης, πρέπει να αποφασίσει για τις κατάλληλες μεθόδους πειθαρχίας και περαιτέρω ενίσχυσης τους, καθώς και να επιβάλλει τα όρια, τα οποία ακόμα και στις οικογένεις που υπάρχουν και οι δυο γονείς είναι πολύ δύσκολο να επιβληθούν. Είναι γεγονός ότι μεγάλο ποσοστό παιδιών που μεγαλώνουν στα πλαίσια μίας μονογονεϊκής οικογένειας εμφανίζουν παραβατική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ και της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Πολλά παιδιά επίσης τείνουν να έχουν μειωμένη αποδοτικότητα στο σχολείο και σε κάποιες περιπτώσεις αποφασίζουν να το εγκαταλείψουν. Αλλά παραδείγματα φανερώνουν ότι καθώς θα γίνουν ενήλικες υπάρχουν πολλές πιθανότητες να παντρευτούν πολύ γρήγορα, να κάνουν παιδιά και να πάρουν κι ίδιοι διαζύγιο.
Επίσης, μεγάλη δυσκολία παρουσιάζεται στην εύρεση προσωπικού χρόνου για τη μητέρα. Η εξεύρεση της σωστή ισορροπίας ανάμεσα στην εργασία, την οικογένεια και τον ελεύθερο χρόνο είναι σχεδόν ακατόρθωτη. Μη έχοντας ένα συνεργάτη που μπορεί να φροντίσει το παιδί για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να προκύψει συναισθηματική αποστράγγιση. Η έλλειψη χρόνου για τον εαυτό τους είναι κοινό πρόβλημα που πολλές μητέρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν.
Παρόλες τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, μια ανύπαντρη μητέρα μπορεί να βρει τρόπους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητά της. Ένα σημαντικό δεδομένο που μπορεί να τη βοηθήσει σε αυτό είναι η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνη. Οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται συνεχώς. Αυτό έχει οδηγήσει στη δημιουργία ομάδων υποστήριξης όπου συμμετέχουν ανύπαντρες μητέρες. Παράλληλα, είναι πιο εύκολο να βρεθεί μια φίλη ή συγγενής που να αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση, ώστε να είναι δυνατό το μοίρασμα των κοινών εμπειριών και ανησυχιών.
Επίσης, είναι πολύ σημαντική η οικοδόμηση ασφαλών δεσμών με το παιδί. Υπάρχουν ποικίλες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει για να περάσουν μαζί ευχάριστο χρόνο, όπως το διάβασμα ενός βιβλίου πριν κοιμηθεί, ένα παιχνίδι, να φάνε μαζί και να συζητήσουν πως πέρασαν τη μέρα τους, κοινές φωτογραφίες τις οποίες μπορεί να τοποθετήσει το παιδί όπου θέλει στο σπίτι. Μέσα σε όλα αυτά είναι σημαντική η συνεχής υπενθύμιση της αγάπης και των συναισθημάτων που τρέφει για αυτό.
Παράλληλα, η ευρύτερη οικογένεια της μητέρας μπορεί να τη βοηθήσει στην ανατροφή του παιδιού. Οι γονείς της για παράδειγμα μπορεί να βοηθούν στην ανατροφή του ή να της προσφέρουν οικονομική βοήθεια. Παράλληλα, κάποιος αδερφός ή θείος θα μπορούσε να καλύψει ως ένα βαθμό το κενό του πατέρα, λειτουργώντας ως θετικό πρότυπο.
Παρόλα αυτά, το σημαντικότερο απ' όλα είναι η ψυχική ισορροπία της μητέρας, η οποία θα τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ευθύνες. Είναι σημαντικό να αισθάνεται ήρεμη, συνειδητοποιημένη, να έχει ξεχωρίσει τις επιθυμίες και τα θέλω της αλλά και τους στόχους ζωής. Τέλος, δεν αποκλείεται και η δημιουργία μιας νέας συντροφικής σχέσης με έναν άνθρωπο που θα σέβεται τις δικές της ανάγκες, αλλά και του παιδιού.
Γιατί οι έφηβοι οδηγούνται στην παραβατική συμπεριφορά;
Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί σου "ωριμάζει" νωρίτερα;
Πώς πρέπει να συμπεριφέρεστε στο παιδί μετά το διαζύγιο;
Τι γίνεται όταν το παιδί διοικεί το σπίτι;
ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
- Κάντε μία ειλικρινή συζήτηση με το παιδί σας και ενημερώστε το πώς έχετε κάνει λάθος και πως θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές ώστε τα πράγματα να γίνουν όπως θα έπρεπε να είναι. Θέστε τους νέους κανόνες και φροντίστε να είναι απόλυτα σαφείς.
- Να είστε συνεπείς στους κανόνες που θέτετε και να μην αλλάζετε γνώμες σχετικά με αυτούς, εκτός κι αν είναι κάποια ειδική περίπτωση.
- Ορίστε τις συνέπειες που θα υποστεί εφόσον παραβιάσει κάποιον κανόνα. Αυτές μπορεί να συνίστανται στην αφαίρεση κάποιου προνομίου που του έχετε δώσει ή που έχει κερδίσει το ίδιο το παιδί λόγω επίδειξης καλής συμπεριφοράς. Στην αρχή θα αντισταθεί γι΄αυτό χρειάζεται υπομονή ώστε να μην παρεκκλίνετε από το στόχο.
- Αναπτύξτε κίνητρα και δημιουργήστε το σύστημα της ανταμοιβής για την καλή του συμπεριφορά.
- Διδάξτε του πόσο σημαντικό είναι να μοιράζεται και γενικότερα ενθαρρύνετέ το να προσφέρει τη βοήθειά του στους άλλους.
- Να είστε ασυμβίβαστοι στις αποφάσεις σας. Όταν πείτε «όχι», δεν επιτρέπεται έξαρση θυμού ή πράξεις χειραγώγησης που μπορεί να επηρεάσουν την απόφασή σας.
- Δώστε εσείς το καλό παράδειγμα με τις πράξεις σας. Οι γονείς αποτελούν πάντα θετικά πρότυπα για τα παιδιά. Έτσι η συμπεριφορά σας πρέπει να είναι ανάλογη αυτής που του ζητάτε να υιοθετήσει.
- Θυμηθείτε ότι για να αλλάξετε τη συμπεριφορά του παιδιού δε φτάνει μία μέρα. Οι προσπάθειες πρέπει να είναι συνεχείς και η υπομονή σας ανεξάντλητη…
Μήπως θεωρείς ότι το δικό σου παιδί είναι τέλειο;
- Δε χρειάζεται να ζητάμε από τα παιδιά να είναι πάντα άριστοι μαθητές. Όσον αφορά στην επίδοση των παιδιών στο σχολείο μόλις το 1% είναι αυτό που καταφέρνει να περάσει με Άριστα όλες τις σχολικές τάξεις.Αυτό δε σημαίνει πως είναι κακό να έχουν έναν καλό ή πολύ καλό βαθμό, ειδικά αν αυτό συνεπάγεται μια παράλληλα ανάπτυξη και άλλες πτυχές της ζωής, όπως τις κοινωνικές σχέσεις, την αναψυχή ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Δεν υπάρχει καμιά έρευνα που να επιβεβαιώνει ότι οι άριστοι μαθητές είναι και ευτυχισμένα παιδιά.
- Επίσης, πολλές φορές οι γονείς χρησιμοποιούν ασυνείδητα τα παιδιά για να αντισταθμίσουν τις δικές τους αποτυχίες του παρελθόντος. Τα παιδιά γίνονται αντικείμενα μέσω των οποίων οι γονείς «διορθώνουν» τις προσωπικές τους απογοητεύσεις.Για παράδειγμα ένας πατέρας που δεν κατάφερε να συμμετάσχει κατά την παιδική του ηλικία στην ποδοσφαιρική ομάδα του σχολείου του, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να εντάξει το γιο του στον αθλητισμό – όχι επειδή το αγόρι ήθελε να γίνει αθλητής- αλλά επειδή δεν κατάφερε να γίνει ο μπαμπάς.Όπως επίσης μία μητέρα επιδιώκει την ακαδημαϊκή τελειότητα του παιδιού της προκειμένου να αισθανθεί καλύτερα την ώρα του επαίνου, που εκείνη δεν έτυχε να λάβει στο παρελθόν για κάποιο επίτευγμά της.Και στις δύο περιπτώσεις δεν είναι λανθασμένος ο στόχος, αλλά ο λόγος, που βρίσκεται από πίσω, και οι πιθανές συνέπειές του στο παιδί, στην περίπτωση που αποτύχει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των γονιών του.
- Άλλοι γονείς εστιάζουν πολύ στην εξωτερική εμφάνιση, ζητώντας από το παιδί τους να είναι το «ομορφότερο», θεωρώντας την ομορφιά ως εισιτήριο για πολλούς τομείς της ζωής (πχ: εργασία, κοινωνικές σχέσεις). Επίσης, μπορεί να το αγχώνουν με θέματα βάρους, λόγω του φόβου τους μη γίνει παχύσαρκο.Αυτή η διαστρεβλωμένη πεποίθηση που συνδέει την εξωτερική εμφάνιση με την αξία του ατόμου μπορεί να δημιουργήσει άγχος στο παιδί και να το οδηγήσει ακόμη και στην εκδήλωση διαταραχών διατροφής.