Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πνευματικά τους καταφύγια και οι ζωές τους έγιναν λιγότερο εσωτερικές και πνευματικές, επειδή τώρα έχουν περισσότερα να κάνουν.

David Gelernter, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο του Yale και επιστημονικά υπεύθυνος στη Mirror Worlds Technologies (New Haven).

Ζούμε σε μια εποχή, όπου κυριαρχούν οι γρήγοροι και έντονοι ρυθμοί ζωής, το ακατάπαυστο κυνήγι των υλικών αγαθών αλλά και οι απότομες αλλαγές. Οι παραδοσιακές αξίες, που αποτελούσαν συνεκτικό δεσμό έχουν αρχίζει να ξεθωριάζουν. Ο άνθρωπος μέσα σε αυτό το χαώδη κόσμο προσπαθεί πέρα από την εξασφάλιση των υλικών αγαθών, να διατηρήσει μια καλή σχέση όχι μόνο με τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και με το περιβάλλον γύρω του. Εδώ χάνεται η ισορροπία και επαληθεύεται ο Galernter. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος στο σύγχρονο άτομο για επικοινωνία με τον εαυτό, για επαφή με τις επιθυμίες και τα συναισθήματα του, είτε θετικά, είτε αρνητικά. Άραγε ο άνθρωπος που δε γνωρίζει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να δημιουργήσει υγιείς και τροφοδοτικές σχέσεις με τους γύρω του; Πώς θα πάρει ικανοποίηση από την επαφή με το περιβάλλον του.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η εποχή που διανύουμε και η οικονομική κρίση επιτείνουν τα όποια συναισθήματα άγχους και ανασφάλειας και μας οδηγούν ακόμη πιο κοντά στη μελαγχολία. Η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή γίνεται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, όπως επίσης και η ανάγκη να αισθανθούμε ότι η ζωή μας μπαίνει σε μια τάξη και ισορροπία.

Εδώ έρχεται ο ρόλος του ψυχολόγου, ο οποίος θα αναλάβει να βγάλει τον άνθρωπο αυτό από το αδιέξοδο του, θα τον καθοδηγήσει, ώστε να δει εναλλακτικούς τρόπους σκέψης και δράσης, θα τον βοηθήσει να αποκτήσει εμπιστοσύνη και να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας, θα του μάθει δεξιότητες, αλλά και θα του προσφέρει νέους ορίζοντες. Θα ξεκινήσουν από κοινού το μακρύ ταξίδι προς την αυτογνωσία, ένα ταξίδι που όμως αξίζει τον κόπο γιατί βελτιώνει όλες τις πτυχές της ζωής. Χρειάζεται κόπο, προσπάθεια και συνεργασία των δύο πλευρών.

Να σημειωθεί ότι ο θεραπευόμενος δεν επιδέχεται κανέναν κοινωνικό στιγματισμό. Αντίθετα, αποτελεί έναν άνθρωπο με δύναμη και θάρρος, που αναγνωρίζει την αδυναμία του και είναι διατεθειμένος να την αντιμετωπίσει και να παλέψει, ώστε να οδηγηθεί σε μια νέα ευχάριστη κατάσταση πληρότητας. Και μόνο η επίσκεψη στον ψυχολόγο αποτελεί το πρώτο βήμα για μια νέα αρχή και για αλλαγή των καταστάσεων που μας βασανίζουν.

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αφορούν μη λειτουργικές αντιδράσεις του ατόμου αναφορικά με την τροφή. Από τις πιο γνωστές είναι η ψυχογενής ανορεξία, που χαρακτηρίζεται από δείκτη μάζας σώματος κάτω από το ελάχιστο φυσιολογικό όριο που προβλέπεται για την ηλικία, έντονο φόβο για αύξηση βάρους, διαστρεβλωμένη αντίληψη της εικόνας του σώματος, ακόμα και απουσία του εμμηνορυσιακού κύκλου. Μια άλλη εξίσου διαδεδομένη διαταραχή, είναι η ψυχογενής βουλιμία. Σε αυτήν την περίπτωση παρατηρούνται επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας που ακολουθούνται από συμπεριφορές αποβολής της τροφής, όπως πρόκληση εμετού ή χρήση καθαρτικών ουσιών. Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις η αυτό-αξιολόγηση του ατόμου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα του σώματός του. Παράλληλα, συναντάται ευρέως και η διαταραχή υπερφαγίας, όπου παρατηρείται μια αδυναμία ελέγχου της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής, που συνοδεύεται από έντονο άγχος, δυσαρέσκεια αλλά και ενοχική συμπεριφορά.
            Παράγοντες που συντείνουν στην εκδήλωση των ανωτέρω διαταραχών μπορεί να είναι το φύλο και η ηλικία (συνηθέστερες σε έφηβες ή νεαρές γυναίκες), κάποια χρόνια πάθηση, οι διαταραχές διάθεσης, γενετικές επιρροές, βιολογικοί παράγοντες, επίδραση των κοινωνικών προτύπων, προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον και η χαμηλά αυτοεκτίμηση. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο αιτιοπαθογένειας.
            Η θεραπεία τους συνήθως περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του συμπτώματος και αλλαγή της συμπεριφοράς, αλλά και θεραπεία της οικογένειας. Επίσης, σε πιο σοβαρά περιστατικά χορηγείται φαρμακευτική αγωγή από ειδικό γιατρό ή γίνεται παραπομπή για νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πείτε μας τη γνώμη σας: